„Гвоздени закон“ неолиберализма и комеријализација музеја

Juliet Furst, Unsplash
Juliet Furst, Unsplash

Инспирисано радом Леслија Склера о пројекту икона, предавање „Гвоздени закон неолиберализма: Иконична архитектура и комерцијализација музеја као утицај глобалних културно-економских померања на локални контекст“ Невене Новаковић биће посвећено деловању културне и економске глобализације.

Полазна теза предавања је да музеји као савремена тачка преплитања економске и висококултурне сфере људског деловања постају хомогенији, те да у локалном контексту „копирају“ односно преузимају економске моделе из земаља центра усвајајући неолибералне праксе.

Избор музеја дозвољава да се, с једне стране, посматра уплив економије у културно поље, те самим тим и капиларно ширење неолибералне логике у још једној сфери друштва. С друге стране, организација музејске делатности, сада већ и пословања која поприма глобалне облике, говори о снази и утицају глобализацијских процеса на локални контекст.
Пројекат икона који је формулисао Лесли Склер указује на једну глобалну, архитектонску, културно-економску димензију коју попримају важне институције, прилагођавајући се комерцијалној логици.

Невена Новаковић је истраживачица приправница у Центру за социолошка и антрополошка истраживања.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content