Нове перспективе разумевања аутистичне субјективности

Разматрање аутистичних искустава може  помоћи у обликовању самих феноменолошких оквира (нпр. разумевање улоге материјалности у анализама интерсубјективности), нагласила је Софи Болдсен у предавању „Аутистична интерсубјективност: критичке лекције за будућа феноменолошка истраживања”.

На предавању одржаном 12. децембра у Великој сали Института друштвених наука (путем Зума и пред публиком уживо), постдокторски истраживач филозофије са Универзитета Јуваскила, Финска, Софи Болдсен, показала  је да су потешкоће у социјалној интеракцији  трајна карактеристика схватања аутизма од пете деценије 20. века до данас. Међутим, недавни изазов овој перспективи долази од заговорника „тезе о двострукој емпатији“ (ДЕТ) и покрета неуродивергенције. Према ДЕТ-у, проблеми у друштвеном разумевању између аутистичних и неаутистичних појединаца произилазе из неподударности у начину на који те особе доживљавају свет и крећу се у друштвеним просторима, тако да се потешкоће у интеракцији не приписују искључиво постојању оштећења код аутистичне особе.

У својој презентацији она је размотрила два важна момента. Прво, ДЕТ наглашава важност феноменолошког истраживања које се бави стварним, субјективним и интерсубјективним искуствима аутистичних појединаца у њиховом пуном богатству и нијансама. Друго, феноменолошки оквири и појмови који се користе за анализу аутистичних перспектива морају бити отворени за критичку рефлексију, ревизију и проширење када се суоче са искуствима која одступају од класичних феноменолошких описа субјективности и њених суштинских структура.

Прихватање тих поука у феноменолошком истраживању омогућава да се дође до свеобухватнијих и тачнијих приказа аутистичног искуства. Да би илустровала ове методолошке принципе и пружила конкретне примере за дискусију, она је представила квалитативне податке из докторског истраживачког пројекта фокусираног на друштвену повезаност међу аутистичном омладином.

Предавање Софи Болдсен је четрнаесто у низу семинара на тему „Филозофија и психијатрија“ у организацији Центра за филозофију Института друштвених наука.

YouTube video

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content