Неуроетика и психијатрија: психоделик псилоцибин кao „морални побољшивач“?

Предавање Војина Ракића биће посвећено ефектима психоделика, посебно псилоцибина, на морално биолошко побољшање; 22. новембар у 11 сати, Велика сала ИДН-а (и преко Зума).

Аутор ће аргументисати у прилог тезе да непсихеделичне супстанце, као што су окситоцин, инхибитори преузимања серотонина или вазопресин, имају индиректне ефекте на морално (биолошко) побољшање, док псилоцибин има директне ефекте.

Поред тога, показало се да морал и срећа делују међусобно кружном подршком. Тврдиће се да псилоцибин такође има директније ефекте на повећање људске среће од непсихеделичних супстанци. Дакле, псилоцибин умножава своје ефекте на морал и на морално побољшање (као и на срећу) у поређењу са непсихеделичним супстанцама.

Штавише, употреба псилоцибина има додатне ефекте на морално побољшање и срећу ако се комбинује са медитацијом, пожељно под вођством искусног специјалисте за медитацију. Осим тога, узимање и дозирање псилоцибина требало би да се одвија под надзором лекара.

Vojin RakicВојин Ракић, редовни професор и научни саветник, управник је Центра за филозофију ИДН-а, директор Центра за биоетичке студије и шеф Међународне катедре за биоетику за Европу Центра за сарадњу Светске медицинске асоцијације (WМА). Такође, председник је Радне групе Универзитета у Кембриџу за биоетичку едукацију. Ракић је дипломирао филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Београду, магистрирао на Факултету за Европске студије Централног европског универзитета у Прагу, као и на Факултету политичких наука Универзитета Рутгерс у САД-у. На Универзитету Рутгерс је и докторирао.

 

 

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/92757135524?pwd=QjFpSERudWM5Z29wbDFtb1dPYXQ5QT09

Meeting ID: 927 5713 5524
Passcode: 968122

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content