Међународна научна конференција о утицају квалитета институција на одрживи развој

На међународној научној конференцији „Утицај квалитета институција на одрживи развој“ размотрени су даљи правци одрживог развоја и улога институција у новонасталим околностима када се, поред опасности услед климатских промена и загађења, јављају и други облици криза.

Током конференције је представљено 45 саопштења аутора из различитих научних области што указује на мултидисциплинарни приступ зарад што бољег разумевања узрока и налажења делотворних решења.

Како питања демократије, институција и њихове улоге у одрживом развоју постају све значајнија, учесници су анализирали на који начин институције могу да допринесу да се земља економски развија, а да се истовремено смањи негативан утицај на животну средину. Вођење еколошке политике која неће ограничавати стопе привредног раста представља велики изазов за креаторе економских политика широм света.

Посебна пажња је посвећена питањима утицаја поликриза на институције и развој европских земаља, феномену заробљавања државе и њених институција, зеленој транзицији која би требало да буде у центру новог друштвеног уговора који поново повезује друштво и институције, као и добром управљању и начинима на које је могуће унапредити ефикасност институција у остваривању циљева одрживог развоја.

На конференцији су учествовали истраживачи из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Аустрије, Немачке, Италије, Омана, Велике Британије и Мађарске.

Организатор је био Институт друштвених наука, Центар за економска истраживања, у сарадњи с Институтом за социолошка, политиколошка и правна истраживања, Универзитета „Ћирило и Методије” из Скопља и Правним факултетом Универзитета у Зеници.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content