Криза као плодно тло за инструментализацију религије и цркве

Глобална друштвена криза има барем две темељне последицу по религију, цркву и религиозност: прва је свакако да дубока криза утиче на живот људи и да они у том тренутку могу да посегну за одговором на кризу прихватањем неког облика религиозности и духовности а друга, друштвено значајнија, јесте у томе што друштвена криза представља добро тло да религија и црква могу бити инструментализоване за потребе које излазе изван оквира бриге за душу и спасењe.

То је закључак учесника седмог међународног социолошко-религиолошког скупа Religion in the Global Crisis of Late Modernity, одржаног на Сребрном језеру 9. и 10. септембра 2022. године у организацији Института друштвених наука (Форумa за религијска питања и Центрa за социолошка и антрополошка истражавања) и Института друштвених наука и масовних комуникација Белгородског државно-националног и истраживачког универзитета из Руске Федерације.

Учесници скупа су покушали да из углова различитих друштвених дисциплина о религији доведу у везу одређене аспекте глобалне, ратне, економско-финансијске, енергетске, еколошке и културне кризе са религијом и црквом у регионалним и европским оквирима.

Поред учесника из домаћих научно-истраживачких организација, Института друштвених наука (Београд), Института за упоредно право (Београд), Института за политичке студије (Београд), Филозофског факултета (Београд), Филозофског факултета (Ниш), Филозофског факултета (Нови Сад), Православног богословског факултета Универзитета у Београду и других НИО из Србије, учествовали су и истраживачи из Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Бугарске и Русије. Укупно је било 30 учесника.

Између две пленарне седнице промовисана је књига бугарске ауторе др Нонке Богомилове под називом Обележеним путевима Балкана (на бугарском) коју је 2020. године издала издавачка кућа Парадигма.

 

Kriza kao plodno tlo za instrumentalizaciju religije i crkve
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Датотеке

Књига апстраката

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content