Пракса производње отпада у БиХ као наставак логике рата

Данас је Босна и Херцеговина затрована политички, економски и еколошки. Стална политичка нестабилност, све веће сиромаштво, које је интензивирано притисцима за приватизацију природних ресурса, као и све чешће еколошке несреће сведоче о токсичном моделу управљања (toxic mode of governance). О томе ће бити речи у предавању Дамира Арсенијевића „Колонијализам кроз отпад и активистичке праксе отпора у Босни и Херцеговини“, у понедељак, 18. децембра 2023. у 11 сати у Великој сали ИДН-а.

Уочава се једна константа, а то је наставак логике рата од неприступачности значајне територије због присуства мина, преко третирања природних богатстава као ратног плена, до скривања и закопавања на непознате локације индустријског токсичног отпада током уништења фабрика у приватизацијама.

У предавању, Дамир Арсенијевић показаће везу између еколошког насиља, међународних токова капитала, те политичке структуре у Босни и Херцеговини. Његова темељна теза јесте да кључни концепт за разумевање деиндустријализације Босне и Херцеговине и производње нових субјективитета у овом процесу јесте пракса производње отпада. Није реч само о производњи људи као отпада него и о умањивању, обезвређивању и на крају крајева уништењу друштвених веза кроз производњу и циркулисање токсичних наратива безнађа и очаја.

Damir Arsenijevic 3 Дамир Арсенијевић је виши научни сарадник Етнографског института САНУ-а. Теоретичар је културе и књижевности, психоаналитичар у тренингу, редовни је професор англоамеричких књижевних и културалних студија. Основне, постдипломске и докторске студије завршио је на Универзитету Де Монтфорт, Велика Британија. У оквиру Фулбрајтовог програма, био је гостујући професор и истраживач на Универзитету Калифорније Беркли, одсек за реторику, као и гостујући професор у области еколошке хуманистике на Краљевском институту за технологију, Стокхолм. Током 2023. и 2024. води истраживање из области еколошке хуманистике као део међународне истраживачке групе IRGAC (International Research Group on Authoritarianism and Counter-Strategies) са седиштем у Берлину.

 

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content