Изазови пред филозофијом у доба транзиције

Као и све друге хуманистичке и друштвене дисциплине, и филозофија је последње три деценије доживела велике промене, у темама, начинима разумевања проблема, али и у отварању према другим дисциплинама, заједничка је оцена учесника скупа „Филозофија у доба транзиције“, одржаног 4. октобра 2022. године, у организацији Центра за филозофију Института друштвених наука.

На скупу су учествовали филозофи из Београда, из Института друшвених наука и са Филозофског факултета Универзитета у Београду. Скуп у отворили директор ИДН-а, Горан Башић и управник Центра за филозофијум Војин Ракић. Горан Башић казао је да је филозофија као дисциплина увек имала истакнуто место у Институту, и да је данас потреба за њом никад већа, управо због захтева које савремени изазови постављају како пред сам Институт тако и пред његове истраживаче.

Управник Центра, професор Војин Ракић, истакао је промене до којих је у филозофији дошло услед изузетно брзог развоја нових биотехнологија последњих година, што је биоетику као филозофски дисиплину ставило у први план, а од недавно и актуализацијом тема везаних за етичке проблеме у време пандемије коронавируса. Професор Живан Лазовић указао је на проблематизацију поимања поузданости информација и знања у данашње време, док је проф. Слободан Перовић приказао најновије резултате употребе вештачке интелигенције у процени научних пројеката.

Машан Богдановски и Маринко Лолић пажњу су посветили више историјским темама: Берклијевом „мастер аргументу“ и Кантовом разумевању односа просветитељства и транзиције. Душко Прелевић говорио је о промени у односима између науке и филозофије, о враћању науке филозофије, те о изазовима трансхуманистичких идеја.

Истраживачи Центра за филозофију, Душица Ковачевић и Јанко Нешић усредсредили су се на неке конкретније теме. Д. Ковачевић је разложила идеју о „доброј смрти“, тј. еутаназији како је види филозофија, док је Ј. Нешић дотакао кључне аспекте данашњег односа филозофије и психијатрије, тврдећи да је филозофија преко потребна за добар рад психијатара.

Излагања су праћена живом дискусијом у којој су учествовали сами учесници скупа, али и присутни слушаоци.

 

Датотеке

Програм округлог стола

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content