ИДН – једина референтна институција у Србији за ФРАНЕТ

ИДН је једина национална референтна институција у Србији за ФРАНЕТ, мултидисциплинарну истраживачку мрежу Агенције Европске уније за основна права (European Union Agency for Fundamental Rights). Чланице ФРАНЕТ-а су истраживачке институције из земаља чланица ЕУ и земаља кандидата, Албаније, Северне Македоније и Србије.

На захтев ФРАНЕТ-а, истраживачке институције обезбеђују податке о различитим питањима у вези са остваривањем основних људских права како би допринели компаративним анализама које спроводи ФРА.

Као национална референтна институтција, ИДН периодично спроводи истраживања и даје преглед актуелног стања људских права у Србији и тако доприноси  праћењу заштите људских права  од Агенције ЕУ. Неке од тема које су обухваћене наведеним истраживањима јесу питања основних права, цивилно друштво, учешће грађана у доношењу одлука, право на слободу удруживања, окупљања и изражавања, положај особа погођених растућим трошковима живота, приступ правосуђу, права на азил и миграције, родна равноправност, злочин из мржње, права особа с инвалидитетом, права ЛГБТИ особа, расизам и нетолеранција, права Рома итд.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content