Хришћанство и дипломатија: однос посредовања и надопуњавања

Хришћанство може понудити реалполитици етички нормативни оквир како поље политике не би потпуно пало у огољени прагматизам, док реалполитика може понудити хришћанству и религији уопште фактички оквир за друштвено деловање у правцу конкретне пацификације друштвених сукоба и расцепа, истакао је Богдан Лубардић у предавању о односу хришћанства и дипломатије.

Богдан Лубардић, редовни професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду, у излагању је говорио о заједничком темељу хришћанства и дипломатије који су, начелно, усмерени ка мирном разрешавању друштвених и политичких конфликата, те и једно и друго представљају традиционалне цивилизацијске тековине пацификовања друштвених расцепа и сукоба.

У дискусији која је уследила дотакнута су нека важна питања међуодношења реалполитике и религије.

Предавање је одржано 10. јула у Институту друштвених наука, у оквиру пројекта Центра за социолошка и антрополошка истраживања „Индивидуална и друштвена релевантност религије у савременој Србији“, те у оквиру подпројекта „Геополитика и религија: утицај религијских токова на стратешке геополитичке токове у Србији и на Балкану“.

YouTube video

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content