„Глобализација“ музеја: Менаџери уместо кустоса

Инспирисано радом Леслија Склера о пројекту икона, предавање Невенe Новаковић „Гвоздени закон неолиберализма: Иконична архитектура и комерцијализација музеја као утицај глобалних културно-економских померања на локални контекст“ било је посвећено  културном, политичком и економском утицају глобализације на пословање данашњих музеја. Пројекат икона представља глобално архитектонско дело, место спајања економске и културне глобализације, уз истовремено промовисање капиталистичког просперитета у глобализованом свету.

Полазна основа предавања била је да музеји као савремена тачка преплитања економске и висококултурне сфере људског деловања постају хомогенији, те, да у локалном контексту они „копирају“ односно преузимају економске моделе из земаља центра усвајајући неолибералне праксе. У том контексту, истакнуто је да у већини данашњих музеја на месту кустоса налазе се менаџери и стручњаци за маркетинг.

Избор музеја дозвољава да, с једне стране, посматрамо уплив економије у културно поље, те самим тим и капиларно ширење неолибералне логике у још једној сфери друштва. С друге стране, организација музејске делатности, сада већ и пословања која поприма глобалне облике, говори о снази и утицају глобализацијских процеса на локални контекст.

На крају закључено је да пројекат икона који је формулисао Лесли Склер указује на једну глобалну, архитектонску, културно-економску димензију коју попримају музеји, као  институције од изузетне националне важности, прилагођавајући се комерцијалној логици.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content