Филозофија и психијатрија: Зашто не треба да се саберем – ADHD и остали необични савезници у борби против депресије

Да ли један ментални поремећај, хиперкинетички поремећај, може бити добар „савезник” у борби са другим менталним поремећајем, тешким депресивним поремећајем? На то питање покушаће да одговори докторанд филозофије Петар Нуркић у предавању „Зашто не треба да се саберем – АДХД и остали необични савезници у борби против депресије”, 17. октобра  у 11.00 у Великој сали ИДН-а.

Истовремена појава хиперкинетичког поремећаја (АДХД) и тешког депресивног поремећаја (МДД) представља сложену психопатолошку околност. Док је АДХД окарактерисан импулсивношћу, хиперактивношћу и недостатком пажње, МДД је дефинисан као трајни осећај туге, недостатак заинтересованости и смањење функционалних активности. У излагању ће бити испитано да ли одређене особине АДХД-а могу да послуже као неуобичајени механизми одбране и суочавања код појединаца дијагностикованих са МДД-ом. Петар Нуркић  ће покушати да покаже да оно што се у свакодневном језику назива „вишком енергије” и „расејаношћу” може успешно да превлада уобичајени умор и различите врсте стагнације који се приписују депресији.

У закључном делу излагања детаљније ће бити образложени сложеност и адаптивни елементи истовремене појаве АДХД-а и МДД-а. Препознавање улоге АДХД-а као могућег механизама суочавања са МДД-ом омогућава психијатрима и психотерапеутима да развију нијансираније и темељније приступе терапији у оквиру које не би био “циљан” један или други поремећај, него би ова двострука дијагноза била разматрана као специфична целина.

Петар Нуркић је студент докторских студија филозофије на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Ангажован је као истраживач сарадник на Институту за филозофију истог факултета. Области његових интересовања јесу епистемологија и филозофија науке.

Ово је седмо предавање у оквиру семинара „Филозофија и психијатрија” који организује Центар за филозофију Института друштвених наука.

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/92062787858?pwd=aDl0MlRwS2oxMmNQSUNIbXRaMzZYdz09

Meeting ID: 920 6278 7858
Passcode: 590939

 

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content