Промене у разумевању аутизма: од медицинског ка социјалном моделу

У свом предавању „Промене у концептуализацији поремећаја из спектра аутизма“ докторандкиња Ива Ивановић показаће како се мењало разумевање аутизма под утицајем модерних научних истраживања.

Наиме, прошло је више од осамдесет година откако је Лео Канер први пут у научном рукопису описао случај аутизма. Од тада, спознаја и разумевање аутизма као поремећаја менталног здравља мењало се под утицајем резултата различитих истраживања, али и његовим све већим препознавањем у друштвеном контексту. Најзначајније промене могу се приметити у измени дијагностичких критеријума које су се кретале од ужег ка ширем дијагностичком описивању.

Такође, током претходних тридесет година појам аутизма померао се од медицинског ка социјалном моделу. Док традиционално сагледавање аутизма као медицинског поремећаја који настаје и(ли) се описује као дефицит који онемогућава адекватно функционисање, социјални модел говори о аутизму као о различитости која конституише немогућност адекватног функционисања у друштву и према захтевима које су конституисали људи типичног развоја.

Питање потребе за лечењем или питање потребе за прилагођавањем актуелно представљају велику дилему чије би решење потенцијално могло да доведе до радикалне промене у схватању и прихватању аутизма.

Z

Ива Ивановић је основне и магистарске студије завршила је на Факултету за медицину и хирургију на Универзитету „La Sapienza” у Риму, а специјализацију из дечје и адолесцентске психијатрије на београдском Медицинском факултету. Ради као дечји психијатар у Центру за аутизам Клиничког центра Црне Горе. Усавршавала се на психијатријским поликлиникама у Мадриду и Паризу. Ауторка је и коауторкае више научних радова из области менталног здравља деце и младих.

Предавање можете пратити и онлајн путем следећег линка:

https://zoom.us/j/92142384849?pwd=TVhUMzVTeW9YQ3YxdmFvbUlQRlVldz09

Meeting ID: 921 4238 4849
Passcode: 235993

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content