Филозофија и психијатрија: Примена обраде природног језика у психијатријској дијагностици

Предавање Вање Суботић, „Примена обраде природног језика у психијатријској дијагностици“, биће посвећено методолошким и етичким изазовима који се јављу у примени великих језичких модела у клиничкој неуронауци и психијатрији; 20. децембар у 11.00 у Великој сали ИДН-а и онлајн преко Зума.

Обрада природног језика је технологија која је унела револуцију у когнитивне моделе језичке компетенције засноване на истраживачком програму вештачких неуронских мрежа. Овом технологијом се на статистички начин анализира велика количина текстуалних података, уз комбиновање са специфичном врстом неуронске мреже и алгоритмом за обуку те мреже.

Методолошки изазови који су се јавили у вези с употребом модела заснованих на обради природног  језика тичу се објашњења људске језичке компетенције и углавном су се односили на способности модела да уопште пружају објашњења или тога да нису довољно биолошки и психолошки плаузибилни. Уско повезани са методолошким изазовима су и етички изазови: скупови података за обучавање модела изостављају културни и етнички диверзитет идиолеката, социолеката и дијалеката, те не можемо да претпоставимо ни да су довољно инклузивни у погледу језичког понашања. С друге стране, специфична примена великих језичких модела у когнитивној и клиничкој неуронауци и психијатрији ретко се „укршта“ са овим изазовима. Ови модели се схватају као неутрално оруђе за постављање дијагноза.

У излагању, ауторка ће се критички осврнути на претпостављену неутралност овог методолошког оруђа противстављајући ову претпоставку поменутим методолошким и етичким изазовима.

9k=Вања Суботић је истраживачица-сарадница на Институту за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду и спољни сарадник на пројекту TechEthos у оквиру Horizon Europe. Области њеног истраживања су филозофија језика и лингвистике, филозофија когнитивне науке и експериментална филозофија. Докторирала је на тему улоге модела обраде природног језика базираних на алгоритмима дубоког учења у објашњењу језичке компетенције људи. Активно се бави научном комуникацијом и популаризацијом етичких изазова технологије обраде природног језика.

 

https://zoom.us/j/98089508962?pwd=Q1Rsb2lQMFVMUWNvZUozU3ppSlRSZz09

Meeting ID: 980 8950 8962
Passcode: 410968

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content