Филозофија и психијатрија: Оквир за истраживање појма менталног поремећаја

У предавању „Оквир за истраживање појма менталног поремећаја” Лука Малатести ће бранити тезу да циљеве и методе истраживања појма менталног поремећаја треба испитати у оквиру методолошког оквира појмовне ревизије. Предавање је планирано 13. децембар у 14.00, уживо у Великој сали Института друштвених наука (уз пренос преко Зума).

Да би се постигао напредак у тренутној и дугогодишњој дебати о концепту менталног поремећаја, неопходно је одлучити о циљевима ове дебате и методама за њихово постизање. Аутор сматра да циљеве и методе истраживања појма менталног поремећаја треба испитати у методолошком оквиру појмовне ревизије. Да би се извршила ревизија појма менталног поремећаја, који се примењује на стања која карактерише одређени кластер понашања, примењеног на стање које карактерише група понашања, треба задовољити четири услова. Ментални поремећај треба да укључује: (1) стање јединствености међу појединцима који га имају, (2) да је штетан, (3) неспособност или ограничену способност за усклађивање и (4) са исправно оправданим стандардима

Аутор ће показати како  услови 1-4 обликују истраживачке пројекте чији је циљ да разјасне централне појмове који су укључени у њих: унитарност, неспособност, штету и исправно оправдане стандарде. Да би илустровао различите врсте изазова с којима би ови пројекти могли да се суоче, аутор ће се усредсредити на психопатију као студију случаја.

Luca Malatesti Лука Малатести је професор филозофије на Универзитету у Ријеци. Пре тога, радио је на Универзитету Хал (Уједињено Краљевство) као предавач и постдокторски истраживач Wellcome Trust-а. Био је коаутор The Methods of Neuroethics и коуредник Psychopathy: Its Uses, Validity and Status.

 

 

 

 

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/97009050784?pwd=blpDZEVCVWhjczlNdE9VQkZiWnpKdz09

Meeting ID: 970 0905 0784
Passcode: 978966

Датотеке

Годишњи програм семинара "Филозофија и прихијатрија"

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content