Филозофија и психијатрија: Депресивна искуства и осећај раздомљености

Ангелос Софоклеос ће у предавању испитати аспект депресивних искустава који се односи на осећај „раздомљености“, наиме да се депресивне особе не осећају у свету „као код куће”. Предавање „Поремећаји у међуљудским односима у депресији“ биће одржано 7. фебруара у 11.00 часова, онлајн путем Зума и уз публику уживо у Великој сали Института.

Аутор ће истражити импликације ове искуствене карактеристике на међуљудске односе депресивних појединаца. Илустроваће како интерсубјективну димензијu осећаја „раздомљености” карактеришу извештаји ових појединаца да је искуство депресије непреносиво и несхватљиво за друге људе. То се приписује чињеници да је депресија у толикој мери суштински другачији начин доживљаја света да су узалудни покушаји описивања овог искуства обичним језиком.

Због тога депресивне особе често користе метафоричке описе свог искуства („као да си у затвору”, „гушећи се”, „живети у мехуру”). Аутор ће предложити да кроз метафору „бити посматрач у свету“ можемо разумети како се осећај „раздомљености” манифестује у искуствима депресије.

Ангелос Софоклеос је докторирао филозофију на Универзитету у Јорку, с дисеретацијом под називом „Феноменолошка студија међуљудских односа у искуствима депресије”. Тренутно предаје филозофију у Центру за целоживотно учење Универзитета у Јорку.

https://zoom.us/j/98131237002?pwd=Sjg2OElTUlhnWmI3NURLZDRURURlZz09

Meeting ID: 981 3123 7002
Passcode: 764314

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content