Филозофија и психијатрија: За боље разумевање аутистичне интерсубјективности

У предавању Софи Болдсен ће тематизирати како феноменолошки оквири, појмови и методологија могу помоћи да се унапреди разумевање аутизма. Предавање „Феноменологија и студије аутизма“ планирано је за 12. децембар у 12.00, а биће одржано преко Зума, уз публику у Великој сали Института друштвених наука.

Друштвена дисфункција остала је основна карактеристика аутизма од пете деценије двадесетог века до данас. Недавно су ово гледиште оспорили заговорници „тезе о двострукој емпатији“ (ТДЕ), наводећи да су проблеми социјалне когниције, карактеристични за интеракције између аутистичне и неаутистичне особе, ту због неусклађености између различитих начина доживљавање и кретања кроз друштвене просторе, а не само због оштећења аутистичних особа.

Ауторка идентификује и разматра две кључне лекције које произилазе из ове тезе и имају посебан значај за феноменолошка истраживања аутизма која напредују.

Прво, ТДЕ наглашава потребу за феноменолошким истраживањима која се баве актуелним, субјективним, и интерсубјективним искуствима аутистичних појединаца у њиховом пуном богатству и нијансама, испитујући не само типичне већ и атипичне и дивергентне начине друштвеног бића. Друго, феноменолошки оквири и појмови који се користе за анализу аутистичне перспективе морају бити отворени за критичку саморефлексију, ревизију и проширење када буду суочени са искуствима која би на различите начине могла да одступе од класичних феноменолошких описа субјективности и њених суштинских структура.

Sofie Boldsen Софи Болдсен докторирала је психологију на Универзитету Роскилде (Данска) и тренутно је постдокторски истраживач из филозофије на Универзитету Јиваскила (Финска) као део истраживачког пројеката Асиметрични сусрети: интерсубјективност и осећај граница. Софи Болдсен је објављивала о општем проблемима феноменолошке методологије и специфичним проблемима везаним за схизофренију и аутизам.

 

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/96572429840?pwd=enNmUmtJYkRnaXI5djd1dURPNzZTdz09

Meeting ID: 965 7242 9840
Passcode: 925875

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content