Филозофија и психијатрија: Морална одговорност особа са менталним поремећајима

Да ли особе с одређеним менталним поремећајима могу бити морални делатници и постати део моралне заједнице? На та питања филозофске одговоре понудиће докторандкиња Марина Будић у предавању „Морална одговорност особа са менталним поремећајима: етичко разматрање”, 27. септембра у 11.00 у Великој сали ИДН-а.

Ментални поремећаји често утичу на способност особе за расуђивање и емоционалну регулацију, што је од суштинског значаја за морално делање и одговорност. У предавању биће истражена сложеност моралне одговорности појединаца са сметњама у развоју, са посебним фокусом на оне који се налазе на рубу моралне заједнице или ван ње – психопате, особе са аутизмом и оне са блажом менталном ретардацијом. Ослањајући се на кључне концепте из етике и филозофије, говор ће сецирати аспекте моралне одговорности и моралне заједнице, и истражити како се они примењују на горепоменуте групе.

У првом делу предавања пружиће преглед појма моралне одговорности, његових аспеката и приступа моралној одговорности, као и појма моралне заједнице. Други део предавања ц́е се бавити изазовима и разматрањима везаним за приписивање моралне одговорности особама са менталним поремећајима. На пример, психопатија је повезана са емоционалним или мотивационим недостатком (емпатије и кајања), што поставља питања о способности психопата да узму у обзир моралне импликације својих поступака. Слично томе, особе са аутизмом и особе са благом менталном ретардацијом могу имати ограничене когнитивне способности које утичу на њихову способност моралног расуђивања.

Марина Будић је завршила основне и мастер студије филозофије на Филозофском факултету у Београду. Тренутно је докторандкиња филозофије на истом факултету и истраживачица сарадница на Институту друштвених наука у Београду, у Центру за филозофију. Учествовала је на међународним конференцијама представљајући своје истраживање (на Оксфорду, у Ријеци, Будимпешти, Београду). Њено примарно подручје истраживања јесте етика – примењена, нормативна, биоетика, и етика вештачке интелигенције. Објавила је неколико рецензираних радова у којима се бавила овим темама.

Ово је пето предавање у оквиру семинара “Филозофија и психијатрија” који организује Центар за филозофију Института друштвених наука.

Предавање можете пратити и онлајн:
https://zoom.us/j/94679810187?pwd=cDRUd1BlZmpUSUtER1FGakx3d0UzZz09

Meeting ID: 946 7981 0187
Passcode: 217333

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content