Предности феноменолошког интервјуа за разумевање аутистичних особа

Ко је стручњак када је у питању разумевање људи – објективни научник или обична особа у свакодневном животу? Предавање Валерије Бизари с Католичког универзитета у Левену “Испитивање аутистичних интерсубјективних искустава. Феноменолошко истраживање” биће посвећено покушају одговора на ово питање.

Фокус ће бити на врло специфичном инструменту, феноменолошком интервјуу. Неоспорна предност овог инструмента је, на пример, да се пацијент не посматра као објекат, материја коју треба проучавати. Такође, полуструктурирани интервју на коме се заснива овај инструмент омогућава успостављање реципрочног односа и истинске размене између две субјективности, пацијента и терапеута.

Циљ ових интеравјуа је да олакшају дијалог који обухвата квалитативне аспекте пацијентовог искуства. Инструменти представљају облик „дескриптивне феноменологије” јер су засноване на извештајима субјективних искустава, али и облик „категоричке феноменологије” јер се фокусирају на основне, структуралне искуствене координате. Циљ је обогатити и олакшати дијагнозу и поставити хипотезу о корелацији између субјективних искустава и неуронских фактора.

Они, такође, могу одговарати облику генетичко-структуралне феноменологије која настоји да идентификује кључне структуре искуства и основне поремећаје који узрокују психопатологију. У последњем делу ауторка ће представити феноменолошки интервју који је недавно обавила на Универзитету у Хајделбергу, Испитивање аутистичних интерсубјективних искустава (ЕАИЕ), који је посебно усмерен на истраживање функционисања различитих нивоа друштвености аутистичних особа.

Valerija Bizari

Валериjа Бизари тренутно ради у Хусерловом архиву, при Католичком универзитету у Лувену.

Њена истраживачка интересовања су феноменологија, филозофија емоција и феноменолошка психопатологија.

 

 

 

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/98493138426?pwd=ei9kbGJ6Uy9QMEdFbVhpa3hSd2lVQT09

Meeting ID: 984 9313 8426
Passcode: 709902

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content