Филозофија и психијатрија: Еколошка психопатологија и афективност

Како долази до раскорака између субјекта и његовог света и зашто је афективност тако битна у разумевању различитих психопатологија темa је предавања докторандкиње Анастасије Филиповић “У раскораку са светом: еколошка психопатологија и афективност”, 21. августа у 11.00 у Великој сали ИДН-а.

Свакодневно искуство говори да афективни живот човека у великој мери утиче на његову интеракцију са светом. У складу са тим, намера предања је да се укаже на значај афективности у креирању складних и синхронизованих интеракција са сопственом околином.

Стварањем нише, тј. окружења које одговара потребама, човек, као утеловљени субјекат, ступа у динамичан однос са светом базиран на релацији упарености. Креирање нише одвија се на бази процеса који се назива афективно подупирање које се надаље може објаснити сензомоторном вештином коју Алва Ное назива знање-како.

У случају пропадања вештине знања-како долази до нарушавања односа са околином и до рушења спољашњих конституената менталног живота, што даље резултира осећајем налажења „у раскораку са светом“. Овај осећај се издваја као једна од главних феноменолошких карактеристика психопатологија као што су депресија и схизофренија. Стога, вешто знање-како јесте кључно за успостављање складне интеракције са светом.

Анастасија Филиповић је истраживачица приправница на Институту за филозофију при Филозофском факултету у Београду. У докторској дисертацији бави се теоријом емоција и односом и улогом коју спољашња околина игра у личном афективном доживљају. Излагала је на више међународних конференција у региону.

Ово је треће предавање у оквиру семинара “Филозофија и психијатрија” који организује Центар за филозофију Института друштвених наука.

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/94058344063?pwd=Qjc3c2t1b1RRb1JnWWxoL3UzNnJCZz09

Meeting ID: 940 5834 4063
Passcode: 005347

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content