Филозофија и психијатрија: „Изван психијатрије: размишљање о ’лудилу’ ван медицинске сфере“

Џастин Гарсон ће представити неке изазове за традиционалну перспективу у психијатрији, наиме, да ли се ментални поремећаји заснивају на дисфункционалности. Професор на Градском универзитету Њујорка одржаће предавање „Изван психијатрије: размишљање о ’лудилу’ ван медицинске сфере“, 25. октобра у 16 сати путем Зума и уз присуство публике у Великој сали ИДН-а.

Џастин Гарсон дуго је тврдио да би психијатрија требало да пређе са перспективе усмерене на дисфункцију, коју назива „лудило-као-дисфункција”, на перспективу усмерену на функцију, коју назива „лудило-као-стратегија”. Међутим, однедавно почео је да сумња да је таква промена могућа унутар психијатрије, зато што је психијатрија, као грана медицине, суштински везана за модел усмерен на дисфункцију. Поставити питање да ли је, на пример, депресија функционална уместо дисфункционална, значи довести у питање ауторитет психијатрије када је у питању депресија.

JustinFinal 1Џастин Гарсон (Justin Garson) је филозоф на Хантер колеџу Градског универзитета Њујорка. Аутор је књига Madness: A Philosophical Exploration (2022), The Biological Mind: Second Edition (2022) и The Madness Pill: The Quest to Create Insanity and One Doctor’s Discovery that Transformed Psychiatry (у штампи). Такође писао је у вези са променама парадигми менталних поремећаја за сајтове PsychologyToday.com, Aeon i MadInAmerica.com.

 

Предавање Џастина Гарсона осмо је у серији семинара „Филозофија и Психијатрија” које организује Центар за Филозофију Института друштвених наука.

https://zoom.us/j/97352094032?pwd=akhkYVpwek14WEx6a3k2aUZyTzdqUT09

Meeting ID: 973 5209 4032
Passcode: 519771

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content