Феноменолошко-психијатријска разматрања психоделика

Процес реинтеграције психоделика у психијатрију покренуо је пар филозофских питања о природи свести, сопства, повезаности човека и његовог окружења. О томе и о бројним новооткривеним подацима произашлих из додира психијатрије и феноменологије биће речи у предавању Вука Вуковића „Феноменолошко-психијатријска разматрања психоделика“, 3. августа у 11 часова у Великој сали ИДН-а.

Употреба психоактивних супстанци представља традицију утврђену још код племена Јужне Америке, те кроз утицај на филозофију древног света (Платон и eлеусинске мистерије), све до појаве синтетичких супстанци у двадесетом веку и њиховог утицаја на ширу културу. Протекла деценија често се назива психоделијском ренесансом због поновног раста интересовања за примену психоделика, поготово у области неуронауке и емпиријских психијатријских истраживања, укључујући примену психоделика у многим терапијским индикацијама (депресија, посттрауматски поремећај, болести зависности, терминалне фазе карцинома).

Примена феноменолошког метода у овој области од кључне је важности јер омогућује увид у основне структуре измењеног искуства и њихово јасно методолошко разграничење које, са једне стране, упућује на потенцијалне етиолошке механизме различитих поремећаја (депресивност), а са друге разјашњава свакодневне начине доживљавања (имагинација, фантазија).

Брзи развој истраживања психоделика упућује на неопходност интердисциплинарног приступа који би омогућио јасније увиде у измењена искуства и тиме прецизнију терапијску примену, а с друге стране пружио податке који информишу филозофска разматрања основних структура свести.

Др Вук Вуковић ради као психијатар на Одељењу за психосоматику и непсихотичне поремећаје КБЦ „Др Драгиша Мишовић”. Најзначајнији део радног века провео је у Специјалној болници за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић” где је имао прилику да практикује азиларну методологију. Психотерапеут под супервизијом, едукант је завршне године психодрамске психотерапије чији метод примењује у институционалним и ванинституционалним оквирима, укључујући истраживања друштвених питања кроз специфични групну активност социодраме. Вуковић је такође превео неколико књига са енглеског језика из различитих немедицинских области (Грађење државеИсторија Кине).

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content