Депресија и политика: Изазива ли политичка репресија депресију?

У врло сатиричном и критичком тону свог предавања „Депресија и политика: ка феноменологији (немогућности) колективног догађаја“, Сергеј Шевченко покушао је да разлучи клинички и политички аспект депресије под политичком репресијом

Његова је теза да политичка репресија може изазвати депресију. Почео је коментаром на критички приступ Ане Цветковић о вези између депресије и политике, истичући рањивост и искљученост у настанку ‘политичке депресије’. Недавна истраживања политичке психологије, међутим, сугеришу да депресија може сузбити политичко учешће без утицаја на разумевање политичких процеса.

Као што је виђено у Немачкој и Аустрији између два рата, политизација психијатрије или медикализација политике може имати антиполитичке импликације, одбацујући традиционалну страначку политику или делиберативне праксе.

Шевченко предлаже повезивање политичке феноменологије и феноменологије депресије како би се боље разумео начин на који политичке емоције под диктатуром доприносе нашем разумевању депресије. Политчка искуства откривају сузбијање ширег спектра могућности, укључујући солидарност, колективно деловање и дељење догађаја.

Предавање Сергеја Шевченка десето је у низу семинара „Филозофија и Психијатрија“ које организује Центар за филозофију Института друштвених наука.

 

 

YouTube video

Датотеке

Годишњи програм семинара "Филозофија и прихијатрија"

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content