„Чајанка“ са Тањом Петровић: ЈНА као огледало југословенског друштва

O специфичностима искустава у Југословенској народној армији (ЈНА) и како се она могу повезати с главним идејама југословенског социјализма говорила је Тања Петровић у предавању „Утопија у униформи? Разумевање Југославије кроз ЈНА визуру“.

Полазећи од своје недавно објављене монографије Utopia of the Uniform: Affective Afterlives of the Yugoslav People’s Army, Тања Петровић је у првом делу предавања говорила о антрополошком приступу овој теми. Војска се у свим друштвима сматра институцијом коју одликује хијерархија, присила и – упркос новим тенденцијама последњих деценија – доминација мушкараца и мушкости. Самим тим, служење војног рока, поготово тамо где је оно обавезно, оставља мањи или већи траг у животу сваког младог човека.

На основу многобројних искустава некадашњих војника ЈНА, чије је животне биографије прикупљала и анализирала, и пре свега у оквиру свог истраживања контекстуализовала, показала је до које мере је, упркос хијерахијама и фактичким разликама међу војницима, ЈНА представљала простор у којем су доминирале солидарност, једнакост, а питања етницитета било секундарна.

Главни теза предавања научне саветнице у Институту за студије културе и сећања Научно истраживачког центра Словеначке академије науке и уметности у Љубљани била је да је у Југославији једна по свим параметрима конзервативна институција као што је то војска/ЈНА, представљала простор у којем се захваљујући ритуализованој, репетитивној форми и протоколу (или управо упркос њима) обликовао један наднационални колектив ослобођен верских, језичких, класних и других идентитских категорија. Био је то такође јединствен простор у којем су се сусретали и за цео живот повезивали људи чији се животни путеви и биографије иначе вероватно никада не би укрстили.

Као такав простор, али и феномен, ЈНА је, како је Петровић у закључку истакла, илустрација да заједница и колектив никада не почивају нужно на заједничким интересима њених чланова, како је то случај са заједницама повезане принципом идентитета (етничког, религиозног или сл.), већ да итекако могу постојати колективи које почивају примарно на квалитету међуљудских односа, сарадњи и одговорност свих њених чланова једних према другима.

Предавање је део циклуса циклуса Регионалне чајанке „Југославија“ који Академска мрежа за сарадњу у Југоисточној Европи организује у сарадњи са Институтом друштвених наука.

YouTube video

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content