„Чајанка“ са Данијелом Доленец: Другачија политика је могућа

За разлику од неких држава Западне Европе, освајање власти од партија које се дефинишу као зелене и леве у земљама бивше Југославије и даље је својеврсан политички феномен. То је 2021. пошло за руком покрету „Можемо“ у Хрватској, а о својим искуствима управљања градом говорила је Данијела Доленец, професорка на загребачком Филозофском факултету и заменица градоначелника Загреба.

На почетку, она се осврнула на настанак покрета „Можемо“ и на процес повезивања грађанских и политичких покрета и организација који су протеклих петнаестак година настајали у Хрватској на локалном нивоу.

Потом се проф. Данијела Доленец осврнула на главну комуналну политичку инцијативу која је покренута (решавање проблема одвајања отпада у граду Загребу) и њоме је илустровала како је избором једне тако свеобухватне теме могуће истовремено се бавити екологијом, проблемом конзумеризма, производње и радним условима, али и подстицањем одговорности према окружењу и борбом против ауторасистичког убеђења према којем један подухват таквог обима у хрватском друштву није изводљив.

У трећем делу предавања, ванредна професорка политичких наука на Филозофском факултету у Загребу осврнула се на напетост која влада између програма једног левичарског, прогресивног покрета и алата који владајућим партијама стоје на располагању. Како је објаснила, следећи своје идеале, левица тежи демократизацији власти и моћи, што за њу ствара проблем у политичкој арени у којој већина других покрета не следи тај идеал, напротив. Самим тим левица на власти не само да има прогресивни програм за који треба да обезбеди политичку подршку, већ мора стално и да развија адекватне алате и/или мења постојеће институције, које ће водити ка продубљивању основних принципа левице, једнакости и слободе.

Предавање је одржано 6. септембра у оквиру циклуса Регионалне чајанке „Левица“ који се организује у сарадњи с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи.

YouTube video

Датотеке

Годишњи програм "Регионалне чајанке"

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content