„Чајанка“ са Алексом Ђиласом: Поратна аустријска левица и питање одговорности

Пратећи животни и професионални пут Кристијана Броде и период током којег је обављао највише политичке функције у послератној Аустрији, Алекса Ђилас се у предавању „Један аустријски пријатељ – демократски социјализам Кристијана Броде“ бавио можда најзначајнијом друштвено-политичком темом послератне Аустрије: питањем односа политичке елите и грађана Аустрије према националсозијализму и питањем о улози Аустрије у Другом светском рату.

Указујући на многа достигнућа и значајне правне реформе које је иницирао и спроводио Крстијан Брода (Christian Broda 1916–1987), пре свега као дугогодишњи министар правде у савезној влади Аустрије, а које су на свој начин допринеле томе да се Аустрија развије у модерну социјалдемократију, Ђилас је показао етичке дилеме и изазове са којима се Брода суочавао, а са њим и многи социјалдемократски политичари, па и цело аустријско друштво. На примеру биографије Кристијана Броде, али и других послератних аустријских водећих политичара, који су се током живота не само залагали већ и живели идеале политичке левице, Ђиласу је пошло за руком да покаже да су питања колективне кривице и друштвене моралне одговорности често толико сложена да их руководећи се политичким прагматизмом, али и по цену дугорочних друштвених последица, припадници политичке левице свесно избегавају.

Предавање је одржано 14. децембра у Институту друштвених наука, у оквиру циклуса Регионална чајанка под називом „Левица“ који се организује у сарадњи с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи.

YouTube video

 

Датотеке

Годишњи програм Регионалне чајанке: Левица

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content