„Чајанка“ с Растком Мочником: Левица нема ефикасан одговор на кризу

Словеначки професор социологије и политички активиста, Раско Мочник одржао је 11. маја у Институту друштвених наука предавање на тему „Левица у савременом капитализму“.

У свеобухватном прегледу развоја политичких процеса као и политичке праксе након Француске револуције, Мочник  је најпре указао да три правца која су се наметнула и која су имали кључну улогу у формирању постревоулицонарне политичке сфере, конзервативизам, либерализам и социјализам.

Затим се осврнуо на период од 1970. године који је означио почетак кризе у којој се свет и данас налази и која је како по својим узроцима тако и по последицама веома хетерогена, и на коју за сада и даље само капитал (конзервативизам и либерализам) налази неолиберални одговор, али не и радничка класа (социјализам).

Мочник се при томе посебно осврнуо на три процеса који се одигравају у протеклих педесет година. Прво, разбијање породице коју замењују идентитетске, етничке и религијске заједнице; друго, разбијање (локалне) фабрике, уз јачање малих и средњих (породичних) предузећа која у глобализованој економији и измештањем производње остају у развојној замци; и треће, разбијање и обесмишљавање концепта јавног формалног (хуманистичког) образовања, измештајући школовање и обуке у приватни сектор.

Криза левице, закључио је Мочник, како глобално тако и на простору бивше Југославије, огледа се пре свега у томе да не налази нити ефикасан одговор на ту новонасталу ситуацију нити облик одрживог отпора доминантном капиталистичком моделу, буржоаској националној држави и либерланој идеолошко-културној сфери.

Предавање је део циклуса Регионална чајанка, ове године под насловом „Левица“, у ко-организацији Института друштвених наука и Академске мреже за сарадњу у Југоисточној Европи.

YouTube video

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content