Босна и Херцеговина као пример токсичног модела управљања

pixabay.com

У Босни и Херцеговини данас се може запазити једна константа присутна у различитим димензијама друштва: наставак логике рата од неприступачности територије због присуства мина, преко третирања природних богатстава као ратног плена, до скривања и закопавања на непознате локације индустријског токсичног отпада током уништења фабрика у приватизацијама, истакао је у предавању „Колонијализам кроз отпад и активистичке праксе отпора у Босни и Херцеговини“ Дамир Арсенијевић.

Главна теза његовог предавања била је да је кључни концепт за разумевање деиндустријализације Босне и Херцеговине и производње нових субјективитета у овом процесу јесте пракса производње отпада.

Босна и Херецеговина затрована је политички, економски и еколошки. Стална политичка нестабилност, све веће сиромаштво, интензивирано притисцима за приватизацију природних ресурса, и све чешће еколошке несреће сведоче о токсичном моделу управљања, указао је Арсенијевић.

Не ради се само тек о производњи људи као отпада него и о умањивању, обезвређивању и на крају крајева уништавању друштвених веза кроз производњу и циркулисање токсичних наратива безнађа и очаја.

Damir Arsenijevic 3 scaled Дамир Арсенијевић је редовни професор англоамеричких књижевних и културалних студија на Филозофском факултету у Тузли. У оквиру Фулбрајтовог програма, био је гостујући професор и истраживач на Универзитету Калифорније Беркли, одсек за реторику, као и гостујући професор у области еколошке хуманистике на Краљевском институту за технологију, Стокхолм. Током 2023. и 2024. води истраживање из области еколошке хуманистике као део међународне истраживачке групе ИРГАЦ (International Research Group on Authoritarianism and Counter-Strategies) са седиштем у Берлину.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content