Унутрашњи конфликти и спољна политика САД

Разлике и несугласице између републиканаца и демократа у САД-у нису ограничене само на питања приступа и методологије, већ по свој прилици иза њих стоје дубоко и фундаментално супротстављени погледи на свет чије се размере често губе из вида, оцена је Милана Благојевића.

У оквиру циклуса истраживања новопридошлих колегиница и колега у ИДН-у, Милан Благојевић, истраживач приправник Центра за политиколошка истраживања и јавно мњење, одржао је 28. септембра 2022. године предавање на тему „Унутрашњи конфликти и спољна политика САД између интервенционизма и изолационизма“.

Сједињене Америчке Државе данас ни приближно не представљају монолитно јединствени и хомогени блок каквим се просечном и лаичком посматрачу исхитрено могу учинити. Такво стање постало је посебно очигледно након победе Доналда Трампа на 58. председничким изборима који су поларизовали америчку јавност више него било који у новијој историји. Међутим, идеолошка разилажења која су се интензивирала у последњих неколико година не представљају новину и далеко су комплекснија и старија од сукоба на линији Трамп–Клинтон.

Током предавања више пута је наглашено да републиканско-демократске несугласице не ограничавају се само на питања приступа и методологије, већ по свој прилици иза њих стоје дубоко и фундаментално супротстављени погледи на свет чије се размере често губе из вида. Две године по преузимању функције, председник Трамп је својим курсом изолационистичког политичког нативизма приближио Републиканску партију њеним идеолошким коренима.

Током дискусије посебно је истакнуто да спољна политика САД-а, иако често скрајнута од питања много ближих просечном гласачу попут миграција, опорезивања или здравствене политике, и даље је једна од арена у којима се поменуте идеолошке позиције сучељавају. Но, различити политички полови који обележавају америчку унутрашњу политику (конзервативни и либерални) због америчког трансконтиненталног утицаја пројектују се на читав свет, те ће глобални однос снага међу овим половима бити по свему судећи одлучен на америчком унутрашњем плану.

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content