Улога проживљеног искуства у помоћи особама с менталним поремећајем

Потребно је пронаћи добре моделе за практиковање стручности на основу проживљеног искуства  у здравственој нези у заштити менталног здравља и истраживања из филозофије ума и филозофије науке су управо релевантна за такав модел, истакао је Рој Дингс у предавању под називом “Проживљено искуство, знање и стручност у пружању здравствене неге у заштити менталног здравља”.

На предавању одржаном 19. септембра у Великој сали ИДН-а Дингс је представио нови рад о природи искуственог знања и стручности на основу проживљеног искуства. С обзиром да критике да је такво знање сувише нејасно за употребу у пракси, аутор је покушао да одговори на ове дилеме ослањајући се на изворе из филозофије ума и филозофије науке, као и на савремене феноменолошке теорије. Он је, пре свега, представио свој „позитивни” пројекат у којем је покушао да развије разумевање искуственог знања које би било појмовно, епистемолошки и феноменолошки исправно. Дингс је указао да жели да разуме искуствено знање као реактивност у искуству (responsiveness), реактивност на релевантне могућности за деловање у свету (оно што називамо afordanse).

Такође, он посматра стручност на основу проживљеног искуства као усклађеност различитих искуствених реактивности. Искуства могу бити врло разнолика, али свака особа има свој посебан профил реактивности, и људи који раде као стручњаци на основу искуства морају постићи усклађеност реактивности са другима. Ово је, како тврди, један начин да се разуме и проживи како особа са менталним поремећајем доживљава свет, иако су ово тек идеје за будући рад, како је додао на крају предавања.

Ово предавање четврто је у оквиру семинара под називом “Филозофија и Психијатрија” организованог од стране Центра за филозофију Института друштвених наука.

YouTube video

Датотеке

Годишњи програм семинара "Филозофија и прихијатрија"

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content