Тодор Куљић о отпору епистемолошком прогону левице

У оквиру циклуса Регионална чајанка, Тодор Куљић је одржао онлајн предавање „Отпор епистемолошком прогону левице“ у четвртак, 27. априла у 17.30.

У склопу дефинисања новог поља савремене културне хегемоније треба се осврнути на два проблема у мисли у друштву, на прогон социјалних појмова левице и на наметање идентитетских појмова. Појмови су културни део продукције и репродукције моћи. Ишчезли су појмови хуманизам, природно право, експлоатација, самоуправљање. Сменили су их транзиција, трансформација, социјална искљученост, рањиве групе и сл. Класну правду активно потискује национална правда.

У новој телеологији либерализма прогнана је аутентична прошлост левице, обновљена је историја као гробље аристократије. Славе се краљеви, предузетници и трговци, а не безимени угњетавани. У Источној Европи руше се споменици обесправљенима, а дижу платежно способним. Прошлост левице постала је плен деснице. Живимо у антикомунизму без комунизма. Потребно је контрасећање, памтити оно што данашња десница заборавља: историју сиротиње а не салона, историју голоруких а не моћних владара, историју унајмљених, а не предузетника, историју израбљиване класе уместо историје славне нације. Аутентично историјско није споменик него антиспоменик. Није славна него сурова прошлост скривена у свечаном, у процедури правне државе скривено је угњетавање.

Уз све речено треба се запитати колико смо свесни епистемолошког прогона левице. Колико нас коректни појмови и коректна прошлост анестезирају? Која моћ их је нормализовала? Након анализе стања треба назначити правце епистемолошког отпора безбедносном памћењу и антитоталитарној  криминализацији левице: а) раздвојити делатну живу од мртве прошлости левице, б) показати новим надзорницима прошлости ваљаност прогнаних појмова и ц) дефинисати контрасећање.

Fotografija Todor Kuljic Тодор Куљић (1949) пенизонисани је професор социологије на Филозофском факултету у Београду. Докторирао је 1981. и био на студијским боравцима у СР Немачкој (1984. и 1991). Држао је предавања на универзитетима у Марбургу, Фрајбургу, Базелу и Цириху. Добитник је награде “Војин Милић” Српског социолошког друштва за Танатополитику (2014). Објавио је 15 монографија из историјске социологије и културе сећања. Његове књиге превођене су на немачки, енглески и словеначки језик. Најновије монографије: Прогнани појмови (2018), Манифест сећања левице (2021).

Предавање је део циклуса „Левица“ који се организује се у сарадњи с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content