Filozofija i psihijatrija: Značaj proživljenog iskustva u zaštiti mentalnog zdravlja

U predavanju „Proživljeno iskustvo, znanje i stručnost u pružanju zdravstvene nege u zaštiti mentalnog zdravlja“, Roj Dingis analiziraće kako istraživanja iz oblasti filozofije duha i filozofije nauke pomažu da se dođe do boljeg modela za praksu stručnosti na osnovu proživljenog iskustva u pružanju zdravstvene nege u zaštiti mentalnog zdravlja. Predavanje na engleskom jeziku će se održati 19. septembra u 11.00, u Velikoj sali IDN-a.

Znanje na osnovu proživljenog iskustva i stručnost na osnovu proživljenog iskustva postaju sve prisutniji u zdravstvenoj nezi u zaštiti mentalnog zdravlja. Pod ovim se podrazumeva da je subjekat postao stručnjak jer je imao doživljaj "mentalnog poremećaja". S jedne strane, mnogi ljudi dele intuiciju da subjektivno iskustvo daje jedinstvenu epistemičku perspektivu. S druge strane, javljaju se praktični problemi u primeni iskustvenog znanja i stručnosti na osnovu proživljenog iskustva jer su tradicionalni stručnjaci u mentalnoj zdravstvenoj nezi zabrinuti da je takvo znanje, jednostavno rečeno, “neodređeno”.

U filozofiji postoje različita istraživačka područja koja mogu biti relevantna za pojašnjenje iskustvenog znanja, ali, pomalo iznenađujuće, ove su rasprave uglavnom bile zanemarene u samom pokretu koji zastupa stručnost na osnovu proživljenog iskustva u zdravstvenoj nezi. U svom izlaganju autor će predstaviti neka nedavna istraživanja koja ukazuju na značaj rasprava iz filozofije duha i filozofije nauke. On će izneti neke kritike koje se mogu izvesti iz ovih disciplina, usmerene na ideju iskustvenog znanja i ukazaće na alternativni „pozitivni“ model koji može poslužiti kao osnova za praksu stručnosti na osnovu proživljenog iskustva.

Dr Roj Dings je istraživač na postdoktorskim stuijama na Univerzitetu Radboud u Nijmegenu (Holandija), gde je stekao doktorat 2020. godine. Prethodno je bio gostujući istraživač na Univerzitetu u Memfisu (SAD) i postdoktorski istraživač na Univerzitetu u Bohumu (Nemačka).

Ovo je četvrto predavanje u okviru seminara “Filozofija i psihijatrija” koji organizuje Centar za filozofiju Instituta društvenih nauka.

Predavanje možete pratiti i onlajn:

https://zoom.us/j/97126942270?pwd=WDhOMzdpcE5KWE9YVzEzTWNmdys4dz09

Meeting ID: 971 2694 2270
Passcode: 666088