Regionalna čajanka: Zašto je književnost potrebna društvenim naukama… i levici?

Gde se nalazi pojedinac između slobode i jednakosti, postoji li i gde je granica između ličnog i angažovane društvene borbe? Treba li pojedinac to lično žrtvovati ideji (i izdati sebe) ili ideju potčiniti ličnom (i time možda izdati ideju) i šta je uopšte izdaja? O tim temama u svom romanu „W“ 6. juna u 17 sati u velikoj sali IDN-a govoriće Igor Štiks, u okviru ciklusa Regionalna čajanka.

Štiksov roman prati neuspelu revoluciju i pad levice od mitske 1968. godine do danas, s posebnim osvrtom kako na propast zapadne levice tako i na propast socijalističkih sistema, posebno onog jugoslovenskog. Šta je ostalo i kako dalje? Teorija bez imaginacije je prazna, a imaginacija bez teorije slepa. Zašto je imaginacija ključna za društvenu promenu i šta društvene nauke i teorija mogu naučiti od književnosti, neke su od tema ove Regionalne čajanke.

Igor Štiks (Sarajevo, 1977) je pisac i univerzitetski profesor. Objavio je više nagrađivanih romana, a predstava „Elijahova stolica”, po tekstu njegovog romana, osvojila je Gran pri BITEF-a 2011. Takođe, autor je monografije „Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship” (Bloomsbury, 2015), kao i kopriređivač više zbornika. S Vladimirom Arsenijevićem uređuje ediciju „Zajednička čitaonica”. Štiks je i autor knjige pesama „Povijest poplave” (2008). Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umetnosti i književnosti.

 

Razgovor je deo ciklusa „Levica“ koji se organizuje u saradnji s Akademskom mrežom za saradnju u Jugoistočnoj Evropi. Moderatorka razgovora i diskusije će biti Irena Ristić.

Predavanje će se moći pratiti i preko zoom aplikacije.

https://zoom.us/j/94450153627?pwd=T1hFc1hoV3RlN3JVNEo0YUtjQ1RZZz09

Meeting ID: 944 5015 3627
Passcode: 381834

Autor fotografije: Deni Kukura