Predavanje Andreja Grubačića o levici između samoupravnog i birokratskog socijalizma

U okviru ciklusa Regionalna čajanka, Andrej Grubačić održao je predavanje pod naslovom „Globalna levica: Juče, danas, sutra“. Predavanje je održano 1. marta 2023. godine u 14 časova u Institutu društvenih nauka u Velikoj sali.

Ideja samoupravljanja postaje deo globalne levice u dugom 19 veku. Samoupravljanje nije samo ekonomski projekat, ono obuhvata drugačije shvatanje istorijskog vremena (pluralitet društvenih vremena), vlasničkih odnosa (usufrukt), i političkog sistema (pluralitet političkog autoriteta).

Kultura i politika globalne levice u periodu između 1870 i 1939 deo su "anarhističke moderne". Ideja samoupravljanja i socializacije moći nestaje u magli ruske i španske revolucije, ali se vraća nakon takozvane svetske revolucije 1966–1971. Kritika najznačajnijih principa birokratske ili jakobinske levice (osvajanje državne vlasti, birokratska organizacija, privilegovani istorijski subjekt) deo je istorijskog iskustva i identiteta antiglobalističke levice devedesetih godina. Globalna levica danas se ponovo nalazi pred izborom između samoupravnog i birokratskog socijalizma.

Andrej Grubačić je redovni profesor i upravnik Odeljenja za antropologiju Univerziteta u San Francisku, kao i redovni naučni saradnik Instituta za društvene studije Univerziteta Berkli u Kaliforniji i Instituta za globalne društvene studije Univerziteta u Koimbri u Portugalu. Takođe je glavni i odgovorni urednik časopisa za proučavanje svetskog sistema, Journal of World-Systems Research, Američkog sociološkog društva i autor više knjiga iz oblasti svetske istorije i političke ekonomije.

Cikus predavanja Regionalna čajanka organizuje Institut društvenih nauka i Akademska mreža za saradnju u Jugoistočnoj Evopi.

Godišnji program u pdf-u možete preuzeti ovde.