Ренесанса значаја обичаја за међународно право

Да ли су обичаји доживели своју ренесансу у модерном међународном праву и како то утиче на даљи развој међународног права као и на његову фрагментацију, била је тема предавања Анђелије Стевановић, истраживачице приправнице у Центру за правна истраживања ИДН-а.

У предавању ,Да ли је дошло до ренесансе обичаја као извора права у међународном праву? Развој обичаја од најстаријих до обичаја данас и њихов значај“ Анђелија Стевановић прво је указала на то да обичаји, поред међународних уговора, представљају главне изворе међународног права према члану 38 Статута Међународног суда правде, као и у решавању случајева пред Сталним арбитражним судом, али и према Хашкој конвенцији о решавању сукоба закона у вези са држављанством.

Констатовано је да су дипломатско и конзуларно право и међународно хуманитарно право две гране међународног права које садрже највише обичајних права. Осим тога, обичаји играју важну улогу у формирању права људских права. Тако су одређена људска права прихваћена као апсолутно заштићена и то се сматра обичајним правилима, попут забране тортуре, забране ропства, права на живот. Такође, обичаји чине велики део правила о територијама и принципе од одговорности држава, док у новије обичаје спадају правила о ваздушној и поморској пловидби, као и правила за подручје космоса.

Да би се једно обичајно правило могло сматрати извором међународног права да мора постојати пракса, односно устаљено понашање држава у одређеним ситуацијама које мора бити довољно дуготрајно и опште, односно, понашање већег броја држава. Општа и дуготрајна пракса мора бити праћена свешћу о правној обавезности таквог понашања, како би се разликовала од простих обичаја, који представљају правила куртоазије, нагласила је она.

С друге стране, истакла је да постоје инстант-обичаји који нису настали дуготрајном праксом, већ првом радњом, каква су обичајна правила за подручје космоса. Стога је посебна пажња била посвећена значају и упоређивању традиционалних и модерних обичаја, те њиховом начину настанка и идентификације.

Предавање је део циклуса предавања новопридошлих колегиница и колега у ИДН.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content