Како амбијентална паметна окружења помажу особама с аутизмом

Предавање Јанка Нешића, научног сарадника Центра за филозофију, „Инклузивни потенцијал амбијенталних паметних окружења за особе са аутизмом“, било је посвећено интегралном теоријском оквиру за разумевање аутизма – „вешта интенционалност“, будући да комбинује енактивне и еколошке приступе когницији заједно са принципом слободне енергије и предиктивним процесуирањем.

Нешић је нагласио да се аутизам данас разуме као неуроразвојни поремећај који карактеришу потешкоће у социјалним интеракцијама и комуникацији, као и присуство репетитивних радњи и стереотипа у понашању, уз недавно додате, али врло значајне сензорне поремећаје.

Током предавања било је наглашено да еколошко-енактивни опис аутизма указује да ове особе имају другачије поље афорданси (приуштивости) од неуротипичних људи. Ово се показује као добра полазна тачка за терапеутско усклађивање између неуротипичних и аутистичних група људи. Анализом еколошко-енактивног описа аутизма настојало се указати како један начин обликовања поља афорданси особа са аутизмом може бити од помоћи у ублажавању потешкоћа из социо-материјалне средине употребом амбијенталних паметних окружења, односно окружења прожетих паметном технологијом.

Пратећи искуства самих особа са аутизмом у томе како граде своје еколошке нише, истакнуто је на који начин могу допринети амбијентална паметна окружења. Ова интерактивна окружења уче о обрасцима понашања корисника и креирају одговарајуће стратегије као одговор на та понашања. На основу емпиријског истраживања закључено је како амбијентална паметна окружења која познају јединственост сваке особе са аутизмом омогућују бољу хармонизацију захтева такве особе са неуротипичним окружењем.

Предавање је део циклуса предавања новопридошлих колегиница и колега у ИДН и одржано је 29. септембра 2023. године предавање у Великој сали Института друштвених наука.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content