Војин Ракић

Година стицања највишег степена стручне спреме

1998.

Управник Центра за филозофију

Поља истраживања

Eтика, биоетика, неуроетика, политичка филозофија, политичка теорија, етика у јавној управи, примењена етика, ретке болести, јавно здравље, етичке и политичке последице пандемије ковид-19, функционална анализа у јавној управи, астробиологија, Фермијев парадокс у теоријској физици, етика у медицини, биоетика катастрофа, високообразовне политике.

Садашња истраживања

Реткe болести; континуиранa биоетичкa едукацијa за лекаре; биоетичкa едукацијa новинара; биоетичкa едукацијa наставникa средњих школа (2015. до сада).

Биографија

Година стицања највишег степена стручне спреме: докторат, 1998.

Војин Ракић, редовни професор и научни саветник, управник је Центра за филозофију ИДН-а, директор Центра за биоетичке студије и шеф Међународне катедре за биоетику за Европу, Центра за сарадњу Светске медицинске асоцијације (WМА). Председник је Радне групе Универзитета у Кембриџу за биоетичку едукацију.

Ракић је дипломирао филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Београду, магистрирао на Факултету за Европске студије Централног европског универзитета у Прагу, као и на Факултету политичких наука Универзитета Ратгерс у САД-у. Докторирао је на истом факултету 1998. године.

Од 1999. до 2001. године био је виши научни сарадник и ванредни професор Центра за политике високог образовања на Факултету за јавну управу Универзитета Твенте (Twente) у Холандији. Од 2001. до 2003. радио је као саветник Уједињених нација у Влади Републике Србије. Од 2003. ради као професор универзитета.

Бави се превасходно биоетиком и политичком филозофијом. Објавио је и уредио више монографија на енглеском и српском језику (његове две најновије књиге баве се моралним побољшањем и објављене су 2021. у издању Спрингерa), као и бројне чланке у међународним и домаћим научним часописима (недавно у American Journal of Bioethics; the Cambridge Quarterly of Health Care Ethics; Medicine, Health Care and Philosophy; Bioethics; Journal of Medical Ethics; Annals of Internal Medicine; Nature итд.).

Војин Ракић је Оснивач и директор Центра за биоетичке студије; шеф Међународне катедре за биоетику за Европу, Центра за сарадњу Светске медицинске асоцијације (WМА); генерални секретар, Континенталне управе Међународне катедре за биоетику, Центра за сарадњу Светске медицинске асоцијације (WМА); члан Управног одбора Међународне катедре за биоетику, Центра за сарадњу Светске медицинске асоцијације (WМА); шеф Управе за Европу УНЕСКО Катедре за биоетику; шеф Секције за Србију УНЕСКО Катедре за биоетику; председник Радне групе Универзитета у Кембриџу за биоетичку едукацију; председник Етичког одбора Института друштвених наука; члан Етичког одбора Института за медицинска истраживања, оснивач и председник Центра за развој либерализма.

Чланство у професионалним организацијама

 • Холандско удружење политиколога (НКWП)
 • Америчко удружење политиколога (АПСА)

Стипендије, грантови

 • 1993–1994. Фондација за отворено друштво
 • 1994–1998. Универзитет Ратгерс
 • 1994–1998. Институт за отворено друштво
 • 1991–2001. Институт за отворено друштво

Педагошки рад

Основне студије:

 • Универзитет Ратгерс, Њу Џерси, САД
 • Линколн универзитет, Калифорнија, САД
 • Факултет за менаџмент БК Универзитета
 • Дипломатска академија
 • Факултет за медије и комуникације Универзитета Сингидунум
 • Факултет организационих наука Универзитета у Београду
 • Алтернативна академска образовна мрежа
 • Медицински факултет Универзитета у Београду
 • Фармацеутски факултет Универзитета у Београду

Најважније публикације

Личне стране

www.vojinrakic.com

Линкови ка мултимедији

www.csb.eu.com

www.csb.eu.com/en

 

Унесите појам претраге
Skip to content