Актуелности медицинског права – теорија, пракса и законодавство 4

Неопходна је узајамна сарадња правне науке, праксе и релевантних органа зарад унапређења здравствене заштите, а нарочито у светлу трансформације здравственог система као последица дигитализације, закључено је на округлом столу “Актуелности медицинског права – теорија, пракса и законодавство 4”.

Скуп је одржан је 21. априла. 2022. у сарадњи Центра за правна истраживања Института друштвених наука и Адвокатске коморе Војводине и Гласника АКВ-а. Учесници Округлог стола презентовали су истраживања, истичући сву правну проблематику значаја информисања у здравственом систему. Скуп је био подељен на две тематске целине: 1) Здравство – информације и информисање и 2) Здравство – актуелне теме – актуелна питања.

Први панел био је посвећен важности информисања у контексту примене иновативних технологија у здравственој заштити. С тим у вези, сагледани су традиционални институти медицинског права, попут пристанка информисаног пацијента (informed consent), те значаја информисања у примарној здравственој заштити кроз однос права на информацију и права на обавештење, као и све веће примене нових технологија као резултат дигитализације, платформизације, те увођења и примене вештачке интелигенције у здравственој заштити.

На другом панелу анализирана су актуелна питања која су првенствено усредсређена на права пацијената. С тим у вези, применом холистичког приступа разматрана је улога и положај пацијената оболелих од ретких болести, посебно у контексту важности комуникације између лекара и пацијената, и третман жена у гинеколошко-акушерским установама. На крају, анализирано је питање остваривања права на здравље и безбедност на раду у домену заштите од психосоцијалних ризика, с посебним освртом на питање менталног здравља.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content