Održan međunarodni naučni skup „Religioznost i religijsko obrazovanje mladih“

Istraživači iz Srbije, regiona i nekih evropskih zemalja su na Srebrnom jezeru 8. i 9. septembra u okviru međunarodnog sociološko-religiološkog skupa pod nazivom “Religious Education and Religiosity of Young People” u organizaciji IDN-a i Centra za empirijska istraživanja iz Novog Sada, razmatrali religijsko obrazovanje omladine i njihovu religioznost.

Religioznost mladih treba posmatrati u kontekstu religijskih promena u poslednjih trideset godina i objašnjavati u okvirima dve globalne teorije savremene religijske situacije u svetu, u kontekstu teorije sekularizacije i teorije desekularizacije. Za Srbiju je interesantnija ova druga teorija koja omogućava objašnjenje religijskih promena stanovništva, a samim tim i omladinske populacije u smeru desekularizujućih tendencija sa izvesnom stabilizacijom u poslednjih desetak godina. Ova teorija omogućava posmatranje istraživane pojave u evolutivnom prilazu sa sugestijom reverzibilnosti religijskih situacija za razliku od sekularizacione teorije koja više ističe nereverzibilnost u sekularizacionim tendencijama te gubljenja društvenog značaja religije i religijskih organizacija.

Religijskog obrazovanje mladih razmatrano je u kontekstu socijalno-duhovne situacije svake države pojedinačno. Istraživači su ponaosob izneli istorijat i iskustva verskog obrazovanja u svojim zemljama. Istaknut je značaj podagoškog iskustva predavača i njegove sposobnosti da autetntično predstavi suštinu konfesionalnog dogmatskog jezgra religije. Bilo je i učesnika koji su iznosili stav da je nespojiva konfesionalna veronauka sa sekularnim karakterom države i preporučivali nekonfesionalni karakter upoznavanja učenika sa religijskim tradicijama u okvirima humanističih i društvenih disciplina.

Pored učesnika iz domaćih naučnih institucija, pre svega iz Instituta društvenih nauka iz Beograda, na skupu su učestvovali i istraživači iz Crne Gore, Severne Makedonije, Bugarske, Turske, sa Malte, iz Ukrajine i Rusije.

Podelite sadržaj:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Javni konkurs za popunjavanje radnog mesta – direktor Instituta društvenih nauka

Datum objave:

Rok za prijavljivanje:

30. 11. 2022.

Naziv istraživanja ide ovde

Kratak opis istraživanja ide ovde u maksimalno dve ili tri rečenice

Rok za prijavljivanje:

Unesite pojam pretrage
Skip to content