Филозофија и психијатрија: значај проживљеног искуства у заштити менталног здравља

У предавању „Проживљено искуство, знање и стручност у пружању здравствене неге у заштити менталног здравља“, Рој Дингис анализираће како истраживања из области филозофије духа и филозофије науке помажу да се дође до бољег модела за праксу стручности на основу проживљеног искуства у пружању здравствене неге у заштити менталног здравља. Предавање на енглеском језику ће се одржати 19. септембра у 11.00, у Великој сали ИДН-а.

Знање на основу проживљеног искуства и стручност на основу проживљеног искуства постају све присутнији у здравственој нези у заштити менталног здравља. Под овим се подразумева да је субјекат постао стручњак јер је имао доживљај „менталног поремећаја“. С једне стране, многи људи деле интуицију да субјективно искуство даје јединствену епистемичку перспективу. С друге стране, јављају се практични проблеми у примени искуственог знања и стручности на основу проживљеног искуства јер су традиционални стручњаци у менталној здравственој нези забринути да је такво знање, једноставно речено, “неодређено”.

У филозофији постоје различита истраживачка подручја која могу бити релевантна за појашњење искуственог знања, али, помало изненађујуће, ове су расправе углавном биле занемарене у самом покрету који заступа стручност на основу проживљеног искуства у здравственој нези. У свом излагању аутор ће представити нека недавна истраживања која указују на значај расправа из филозофије духа и филозофије науке. Он ће изнети неке критике које се могу извести из ових дисциплина, усмерене на идеју искуственог знања и указаће на алтернативни „позитивни“ модел који може послужити као основа за праксу стручности на основу проживљеног искуства.

Др Рој Дингс је истраживач на постдокторским студијама на Универзитету Радбоуд у Нијмегену (Холандија), где је стекао докторат 2020. године. Претходно је био гостујући истраживач на Универзитету у Мемфису (САД) и постдокторски истраживач на Универзитету у Бохуму (Немачка).

Ово је четврто предавање у оквиру семинара “Филозофија и психијатрија” који организује Центар за филозофију Института друштвених наука.

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/97126942270?pwd=WDhOMzdpcE5KWE9YVzEzTWNmdys4dz09

Meeting ID: 971 2694 2270
Passcode: 666088

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content