Регионална чајанка: Зашто је књижевност потребна друштвеним наукама… и левици?

Где се налази појединац између слободе и једнакости, постоји ли и где је граница између личног и ангажоване друштвене борбе? Треба ли појединац то лично жртвовати идеји (и издати себе) или идеју потчинити личном (и тиме можда издати идеју) и шта је уопште издаја? О тим темама у свом роману „W“ 6. јуна у 17 сати у великој сали ИДН-а говориће Игор Штикс, у оквиру циклуса Регионална чајанка.

Штиксов роман прати неуспелу револуцију и пад левице од митске 1968. године до данас, с посебним освртом како на пропаст западне левице тако и на пропаст социјалистичких система, посебно оног југословенског. Шта је остало и како даље? Теорија без имагинације је празна, а имагинација без теорије слепа. Зашто је имагинација кључна за друштвену промену и шта друштвене науке и теорија могу научити од књижевности, неке су од тема ове Регионалне чајанке.

Игор Штикс (Сарајево, 1977) је писац и универзитетски професор. Објавио је више награђиваних романа, а представа „Елијахова столица”, по тексту његовог романа, освојила је Гран при БИТЕФ-а 2011. Такође, аутор је монографије „Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship” (Bloomsbury, 2015), као и коприређивач више зборника. С Владимиром Арсенијевићем уређује едицију „Заједничка читаоница”. Штикс је и аутор књиге песама „Повијест поплаве” (2008). За свој књижевни и јавни рад добио је француско одликовање Витез уметности и књижевности.

 

Разговор је део циклуса „Левица“ који се организује у сарадњи с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи. Модераторка разговора и дискусије ће бити Ирена Ристић.

Предавање ће се моћи пратити и преко зоом апликације.

https://zoom.us/j/94450153627?pwd=T1hFc1hoV3RlN3JVNEo0YUtjQ1RZZz09

Meeting ID: 944 5015 3627
Passcode: 381834

Аутор фотографије: Дени Кукура