Феминизација политике – родна осетљивост парламента Србије

Онлајн предавање

23. јун 2021.

У оквиру циклуса предавања “Нови погледи, перспективе и истраживања теорије рода” Студијско истраживачка група за родну равноправност и јавне политике ИДН организује онлајн предавање др Дијане Вукомановић на тему Феминизација политике – родна осетљивост парламента Србије у среду, 23. јуна 2021. године са почетком у 12.00 часова.

Сажетак предавања:

Предавање је усмерено на анализу ефеката изборних квота на процес институционализације моћи жена политичарки – посланица у оквиру Скупштине Србије. Анализирањем структуре чланства и руководства Скупштине, нарочито структуре парламентарних одбора, биће дат приказ области парламентарног ангажмана посланица у компаративној перспективи у четири узастопна сазива Скупштине Србије у протеклој деценији. На основу ових индикатора, биће предочен степен институционалне родне сензитивности Скупштине Србије, као и правци даљне реформе интерних регулатива и процедура у циљу увођења већег степена родне равноправности у парламенту Србије.

О предавачици:

Др Дијана Вукомановић, научна сарадница Института друштвених наука, претходно и Института за политичке студије, континуирано надограђује образовање и професионалну каријеру као политиколошкиња, активисткиња цивилних – НВО организација и политичарка. Била је сарадница Форума за етничке односе, међународне хуманитарне организације Оксфам ВБ (Oxfam GB) и директорка Центра за демократску културу, и организовала је пројекте усмерене на развој демократије и грађанске партиципације. Била је посланица Народне скупштине Републике Србије, и активна чланица Женске парламентарне мреже, и учествовала је у миротворним дијалозима проминентних жена Западног Балкана.