Радионица о потенцијалима статистичких анализа које пружају подаци из Европског друштвеног истраживања

У четвртак, 22. фебруара, у организацији Регионалне мреже Западног Балкана за Европско друштвено истраживање (Western Balkans European Social Survey Regional Network (WBESS)) и Института друштвених наука (ИДН) одржана је једнодневна радионица за младе истраживаче ИДН о потенцијалима статистичких анализа које пружају подаци из Европског друштвеног истраживања – ЕДИ (European Social Survey).

Циљ радионице је био да се млади истраживачи упознају са многобројним истраживачким областима које пружа ЕДИ. Иако је профил ИДН мултидисциплинаран, обухватајући центре из социологије и антропологије, као и политикологије, демографије, економије, правних наука и филозофије – ЕДИ пружа широке могућности спровођења анализа у оквиру сваког од ових поља. Нарочиту погодност и новину за овдашње истраживаче пружа доступност података из Србије од како је реализована последња рунда истраживања. Тиме се отворила могућност вршења компаративних анализа са великим бројем земаља региона и читаве Европе, а са учешћем Србије у наредној рунди истраживања, биће могуће спровођење и тренд анализа у Србији.

Радионица се одржала уживо уз поштовање прописаних епидемиолошких мера. Млади истраживачи су радионицу оценили веома корисном и исказали су велико интересовање за коришћење података из ЕДИ па је отворена могућност организовања још једне радионице у наредном периоду.