Одржан округли сто о књизи “Теорије сопства и аутономија у медицинској етици”

Организатори: Михаел Кулер & Веселин Митровић

Дана 16. априла са почетком у 9.10 часова одржан је округли сто о књизи Михаел Кулер & Веселин Митровић (ур.): Теорије сопства и аутономија у медицинској етици, Међународна библиотека за биоетику 83, Kам: Спрингер, 2020.

Домаћини скупа су били Академијa за одговорно истраживање, подучавање и иновације (АРРТИ) (Academy for Responsible Research, Teaching, and Innovation (ARRTI)) на Институту за технологију Карлс-рухе (КИТ) и Институт друштвених наука Београд.

Онлајн догађај на коме је учествовало 18 учесника из пет различитих земаља (Србија, Немачка, Холандија, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе) је био целодневног карактера одржан преко платформе „Zoom“, са неформалним дружењем на крају скупа на платформи „Wonder.me“.

Поред утврђеног плана коментарисања одабраних поглавља уз учешће аутора поглавља и коментатора у дискусију су били укључени и додатни гости.

На скупу се обратио и господин Крис Вилби из издавачке куће Шпрингер, који је представио могућности објављивања са акцентом на отворени приступ публикацијама, и дао основни преглед цитираности рукописа објављених у области хуманистичких и друштвених наука.

Имајући у виду дугогодишњу сарадњу аутора књиге, на скупу је потврђен започети рад на још једној заједничкој публикацији која је би се као логични наставак претходне бавила изазовима и питањима патернализма.

Поред тога, изузетно богата и корисна дискусија и позитивне реакције са скупа довеле су до закључка да би било корисно организовати наредни скуп који би био наставак започете дебате.