Одржан панел „ЦИРКУЛАРНА ЕКОНОМИЈА – промена је почела“

У четвртак 25. марта 2021. године, Центар за економска истраживања Института друштвених наука је организовао online панел „ЦИРКУЛАРНА ЕКОНОМИЈА – промена је почела“. Циљ панела је био да развије дијалог и унапреди сарадњу између свих заинтересованих страна (државна управа, привреда, научна заједница, цивилни сектор) у правцу транзиције са линеарне на ЦЕ.

Прва сесија је била посвећена стварању системских претпоставки за примену концепта ЦЕ, а панелисти су били: Александра Вучинић (Министарство заштите животне средине), Ладеја Година Кошир (Европска платформа за циркуларну економију), Ненад Миливојевић (Министарство привреде), Јана Павловић (СКГО), Синиша Митровић (ПКС) и Слободан Крстовић (НАЛЕД). У другој сесији су представљени успешни примери ЦЕ у привреди, а панелисти су били: Оливера Зуровац Кузман (ОЕБС), Ана Секе (UNDP), Дарко Будеч (BUCK), Никола Станојевић (White Lemur), Марија Пантелић (Bosis), Марија Благојевић (Задруга Косјерка) и Милан Веселинов (Cirekon).

Закључено је да је за примену ЦЕ неопходан системски оквир, али и координирана улога свих заинтересованих страна како би се развила тражња и понуда (зелене набавке, подршка привреди у одабраним секторима, раст домаће понуде), унапредила едукација и промоција добре праксе. Указано је на значај ЦЕ за животну средину, иновације и економски раст. Ова тема ће представљати основ за будућа истраживања Института друштвених наука, као вид унапређења услова за одрживи развој у Србији.