Одржан скуп “Responses to COVID crisis in Central and Eastern European Countries – New Frontiers of Health Law”

У четвртак 18. и петак 19. марта, 2021. године Институт друштвених наука – Центар за правна истраживања, у сарадњи са Правним факултетом Еразмус Универзитета у Ротердаму, Правним факултетом Универзитета у Марибору и Удружењем за медицинско и здравствено право Србије (СУПРАМ) је организовао међународну конференцију “Responses to COVID crisis in Central and Eastern European Countries – New Frontiers of Health Law”.

Конференција је била организована у оквиру 5 панела: одговори на здравствену кризу, расподела вакцина у време пандемије, COVID криза и људска права, право на здравље у односу на друга људска права, нови изазови здравственог права. На скупу је учествовало 50 стручњака у области здравственог права који су се бавили одговором на COVID кризу у региону Источне и Централне Европе. Након излагања у оквиру сваког панела, уследила је дискусија о мерама и резултатима које су државе предузеле и постигле за првих годину дана пандемије, уз размену мишљења о позитивним и негативним ефектима истих.

На затварању конференције, констатована је потреба за већим бројем оваквих скупова, значај наставка научне сарадње и размене искустава о стању на глобалном нивоу, као и у појединим државама, у контексту пандемије SARS-CoV-2.

Конференција је одржана путем Зум апликације, услед епидемиолошке ситуације и важећих мера заштите.