Одржан онлајн догађај: Иницијативе за отворени приступ у Европи и Западном Балкану

CREDI, члан Регионалне мреже Западног Балкана за Европско друштвено истраживање и једна од само неколико истраживачких инфраструктура у региону, је био домаћин онлајн догађаја о иницијативама за отворени приступ у Европи и Западном Балкану, 26. јануара 2021, у периоду од 13 до 14:30 часова.

Фокус догађаја је био презентација и дискусија о иницијативама отвореног приступа у којима је CREDI тренутно члан и потенцијалним користима сарадње Регионалне мреже Западног Балкана са тим иницијативама.

Од европских истраживачких инфраструктура се очекује да се ускладе са принципима отворене науке и отвореног приступа, што обухвата и пројекте које финансира Хоризонт 2020. CREDI подржава и користи отворени приступ у својим ресурсима од свог оснивања, укључујући приступ подацима, софтверу и обуци. Да би пратио сва дешавања у вези са истраживачком заједницом у друштвеним наукама CREDI је постао партнер два ERIC-а, и то ESS-ERIC и CESSDA-ERIC.

Након свих ових активности које је завршио у претходном периоду, CREDI се недавно придружио новој регионалној иницијативи коју је покренуо Савет за регионалну сарадњу (енг. Regional Cooperation Council (RCC)). Иницијатива Мрежа истраживачке инфраструктуре отвореног приступа на Западном Балкану препознала је CREDI као потенцијалног члана из Босне и Херцеговине и позвала нас да се придружимо њиховом програму подршке у периоду јун-октобар 2020. Током техничке помоћи коју је у том периоду пружио RCC, CREDI је развио Политику отвореног приступа истраживачким инфраструктурама (енг. Open Access to Research Infrastructure Policy (OAP)). Циљ ове политике је да омогући широј истраживачкој заједници у пољу друштвених наука да користи нашу инфраструктуру. Принципи отвореног приступа су већ били укључени до одређене мере приликом развоја других политика на нивоу CREDI одељења. Ова политика их је проширила на све ресурсе и услуге дизајниране у оквиру CREDI -а.

Овде можете пронаћи агенду догађаја.

Презентацију са догађаја можете погледати овде.