Тематски научни скуп о женским студијама

Студијско истраживачка група за родну равноправност и јавне политике Института друштвених наука, Београд, Центар за женске студије, Београд и „Женске студије и истраживања“, Нови Сад организовале су заједнички тематски скуп под називом „Женске и родне студије у Србији“ у петак, 30. октобра 2020. године. На скупу који је модерирала и хостовала на зоом платформи др Зорица Мршевић, научна саветница, уводна излагања су имале проф. емерита др Свенка Савић која је излагала на тему Историја женских студија у Србији 1990-2020 и проф. др Даша Духачек која је презентирала тему Генерације, одговорност и доприноси. Уводничарке и остале учеснице/и представиле су основне научно истраживачке и педагошке резултате, као и теоријске изазове које су понудили различити програми женских и родних студија за последњих 30 година у Србији.

Током четворочасовне интерактивне дискусије, пажњу су скренула и сећања на околности у којима су се програми женских и родних студија организовали, у оквиру високошколских институција, али и ванинституционално, као и њихово међусобно повезивање. Постигнут је планирани циљ отварања серије разговора о различитим темама везаним за женске студије као и о будућим активностима које ће допринети развоју и умрежавању тих студија.

Тиме је уједно отворена програмска сарадња Студијско истраживачке групе за родну равноправност и јавне политике ИДН и Центра за женске студије из Београда, коју је својом одлуком од 27. октобра 2020. подржало Научно веће ИДНа. У оквиру те сарадње се планирају заједничке активности у развоју истраживања, успостављања модела подршке кандидаткињама и кандидатима на последипломским студијама у области људских права и одржавање заједничких научних скупова и других јавних догађаја.