Међународна конференција Стратешки токови 2020: Геополитика Ковида-19 и последице пандемије по свет, Европу и Балкан

Међународну конференцију Стратешки токови 2020: Геополитика Ковида-19 и последице пандемије по свет, Европу и Балкан организује Форум за стратешке студије (ФОРСТ) Института друштвених наука (ИДН) 23. октобра 2020. године.

На Конференцији ће бити речи о друштвеним, (гео)политичким, стратешким и економским последицама пандемије вируса Ковид-19 и траговима које ће пандемија оставити по свет у којем живимо, са посебним нагласком на будућност међународних односа након пандемије. Конференција ће покушати да одговори на питање колико ће пандемија Ковида-19 утицати на будуће глобалне геополитичке и економске токове и односе између најважнијих светских сила, као и како ће се економске и (гео)политичке последице пандемије одразити на будућност Европске уније и, посебно, по стабилност Балкана као специфичног региона у коме се укрштају различити геополитички интереси.

Конференцију организујемо пар недеља пре најважнијег овогодишњег глобалног догађаја – избора за председника Сједињених Америчких Држава  – који ће сигурно определити својим резултатом текућу деценију светске политике и правац међународних односа у њој, о чему ће такође бити речи на конференцији. Циљ конференције је да размотри главне стратешке догађаје и правце који ће утицати на будућност међународних односа у текућој деценији која је започела пандемијом вируса Ковид-19, чије ће последице на конференцији бити анализиране с обзиром на њихове краткорочне, средњерочне и дугорочне последице по свет, Европу и Балкан.  

У раду Конференције учествоваће амбасадори значајних светских држава у Србији, европарламентарци, аналитичари из Европске уније и региона и научници који се баве истраживањем међународних односа и глобалних стратешких токова, а објављивање зборника радова са конференције се очекује у првој половини 2021. године.

Конференција ће се одржати у Институту друштвених наука у Београду, у петак 23. октобра 2020. године са почетком у 9 часова ујутро. Радни језици Конференције су енглески и језици региона. Организатор Конференције покрива трошкове боравка и смештаја за учеснике ван Србије, а путне трошкове сносе учесници. 

Програм конференције Стратешки токови 2020: Геополитика Ковида-19 и последице пандемије по свет, Европу и Балкан можете преузети на следећем линку.