Институт друштвених наука потписао Манифест за ЕУ истраживање вируса Ковид 19

Институт друштвених наука у Београду потписао је Манифест за ЕУ истраживање вируса Ковид 19, који је иницирала Европска комисија.

Манифест за ЕУ истраживање вируса Ковид 19 део је одговора ЕУ на корона вирус, чији је циљ да се максимизује доступност резултата истраживања у борби против Ковида 19. Манифест обезбеђује водеће принципе за кориснике истраживачких ЕУ грантова за превенцију, тестирање, лечење и вакцинацију од коронавируса како би се осигурало да њихови резултати истраживања буду доступни свима уз гаранцију повраћаја јавних инвестиција. Циљ је да се осигура да нико не буде занемарен у борби против Ковида 19 и да ће се развијена решења производити и примењивати у свим крајевима света.

Подржавајући Манифест, Институт се укључује у борбу против коронавируса обавезујући се да ће:

  • Произведени резултати, било материјални или нематеријални, бити јавни и доступни без одлагања
  • Научне радове и истраживачке податке учинити доступним у отвореном приступу без одлагања и поштујући FAIR принципе путем сервера за прештампање или јавних база података. Конкретно, учиниће доступним податке о истраживању Ковида 19 путем Европске платформе података за Ковид 19.
  • Где је то могуће, доделити на одређено време неексклузивне бесплатне лиценце за интелектуалну својину које су резултат истраживања које финансира ЕУ.